Кондьо

%d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8   kondio 150x150 КондьоПо-известен с артистичният си псевдоним КондьоКондю Стефанов Савов е български поп фолк изпълнител, роден на 24 август 1964 г. в гр. Сливен. Работи с „Diapason Records“. Произхожда от семейство на трудови хора. Преди да започне да пее Кондьо се е занимавал с бокс. За 9 години кариера в бокса, той печели няколко престижни титли – два пъти е вицерепубликански шампион и шампион на България за младежи. Също така има и трето място на „Олимпийски ринг” за младежи. Кариерата в бокса на певеца приключва през 1982 г. Има три деца – двама сина и една дъщеря.

Започва да се занимава професионално с музика през 1986 г. Твърди, че е наследил таланта си от майка си – Минка, която също е била певица. Като повечето певци и певици по тези времена първата музикална изява на Кондьо е на сватба.  След като покорява сърцата на хората с изпълненито си, получава покана от оркестъра, които е свирел тогава за съвместна работа. През 1989 година, след две години работа с оркестъра получава покана да пее в Югославия. След доброто си представяне там, следват и покани за Швейцария и Австрия. През 1997 година след изпълнения в Босна, се свързва с „Ара аудио – видео“ и подписва с тях. Добива голяма популярност с песента „Доко доко“, следват и „Мъни мъни“ и „Обич за двама“ в дует с певицата Лия. Издава 7 албума, от който шест са самостоятелни и един в дует с Лия.

През 2006 година Кондьо е осъден на десет години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лв  за склоняване към проституция. Окръжният съд в Сливен променя присъдата на певеца заради поправка в наказателния кодекс на 40-тото Народно събрание, позната още като  Поправката „Ванко 1“. Лежи около две години и половина. След освобождаването си започва отново да се занимава със своята музикална кариера и подготвя песента „Черешката на тортата“.

Кондьо се слави с умението си да забавлява публиката и пее много добре и на сръбски, гръцки и ромски език. Представянето му на сцена винаги е свързано с висок професионализъм.

Албуми: The Best, Приятели, Страстни ритми, Празно няма, Искам те, Завинаги заедно, Просто супер, Мъни, мъни

Печели Награда на телевизионните зрители за песента „Обич за двама“ в дует с Лия / Златният Мустанг през 1999, Дует на годинатас Лия / Нов фолк през същата година и Вокална формация на годината /с Лия/ Нов фолк през 2000 г.

Подобни досиета:


Найден Милков
Найден Митков Милков, роден на 17.10.1966 година е български изпълнител на попул...
Преслава
Преслава или Петя Колева Иванова е българска поп-фолк певица, родена на 26 ю...
Азис
Васил Троянов Боянов, по-известен още като Азис е роден на 7 март 1978 година в ...
Устата
Иван Георгиев Динев е роден 10 октомври 1977 г. в гр. Стара Загора. По-извес...

Коментар (1)

  1. Hosting says:

    Фолкветеранът Кондьо се оказа заклет фен на Елтън Джон и дори планира да отиде на концерта му у нас през юни.

Публикувай отговор

*

„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“. Повече информация | Разбрах